Bel mij op 06-515 21 865

Suikervrij? Zoetmiddelen die wel en niet kunnen.

SuikerblogSuiker. Veel, heel veel mensen zijn met dit goedje bezig. Dat het onder de aandacht is, vooral de laatste tijd, is duidelijk. Maar in positieve zin of in negatieve zin? Er is veel onduidelijkheid over suiker, hieronder meer duidelijkheid over wat je beter wel kunt eten en wat je beter kunt laten staan.

Er zijn een hoop zoetmiddelen, zowel goede keuzes als minder goede keuzes. Het verschil tussen ‘goed’ en ‘slecht’ ligt vooral in de oorsprong, in de mate van bewerken (raffineren) en de manier waarop het lichaam deze zoetmiddelen verwerkt.

Er zijn zoetmiddelen met een natuurlijke oorsprong en zoetmiddelen met een synthetische (oftewel kunstmatig gemaakt) oorsprong. Hier is weinig natuurlijks meer aan, ze worden ook wel intensieve zoetstoffen genoemd. De synthetische zoetmiddelen nemen nauwelijks volume in en worden veelal vermengd met bulkmiddelen of vulmiddelen. Veel van de synthetische zoetmiddelen zijn per toeval ontdekt en zeer schadelijk voor het lichaam. De meest gebruikte zijn acesulfaam K, aspartaam, cyclamaat, sacharine, sucralose en tagatose. Van aspartaam (E951) is al bekend dat vele klachten in verband staan met deze zoetstof: hoofdpijn, hyperactiviteit, plotselinge agressiviteit, duizeligheid, migraine, braken, buikpijn en tijdelijk gezichtsverlies. Aspartaam vind je niet alleen in light producten, maar ook in medicatie, multivitaminen voor kinderen, sportdranken etc.

Vermijd synthetische zoetstoffen het liefst. (E950 t/m E955 en E961 t/m E968)
Los van alle bijwerkingen, hebben synthetische zoetmiddelen nog een aantal redenen om ze te laten staan. Een belangrijk gevaar is die voor het ongeboren kind, omdat cola light regelmatig wordt ingezet om zwangerschapsmisselijkheid te verhelpen. De grote hoeveelheid aspartaam die hierbij gedronken wordt is van invloed op de groei van het zenuwstelsel. De afwijkingen bij het kind kunnen variëren van kleine veranderingen in de hersenen tot ernstige neurologische afwijkingen.
Aspartaam vermindert de aanmaak van de neurotransmitter serotonine waardoor een grotere behoefte aan zoet ontstaat. Jij denkt dus misschien dat je goed bezig bent door geen calorieën te nuttigen, terwijl je lichaam juist om meer vraagt. De natuurlijke zoetbehoefte wordt door het nuttigen van aspartaam dus niet vervuld, maar in stand gehouden, waardoor de behoefte aan verzadigde vetten, witmeelproducten en aardappelen groter wordt. Deze producten worden ook nog eens op een heftigere manier opgeslagen dan wanneer het lichaam geen aspartaam tot zich heeft gekregen. Het lichaam is namelijk ‘teleurgesteld’: het krijgt wel zoetmiddelen, maar geen natuurlijke koolhydraten. Wanneer deze natuurlijke koolhydraten worden genuttigd, zal het lichaam heftig reageren en daardoor een hogere bloedglucosespiegel creëren. Door de piek in de bloedglucosespiegel gaat het lichaam enorm veel insuline produceren, want insuline zorgt voor het opnemen van glucose (glucose is brandstof) in de lichaamscellen. De aanmaak van insuline moet weer dalen, het lichaam reageert hierop met een hypoglykemie (daling in de bloedglucosespiegel). Deze daling zorgt voor trek, en dus wilt het lichaam weer eten. Op deze manier zorg je dus voor de instandhouding van je trek: dat je meer eet dan je wilt en nodig hebt. En dat allemaal door die nul calorieën…

Naast de synthetische zoetmiddelen, zijn er ook zoetmiddelen met een natuurlijke oorsprong. De bekendste is tafelsuiker, gemaakt van de suikerbiet. Er is een hoop tendens over tafelsuiker, want de onderzoeken liegen er niet om: tafelsuiker werkt in het brein verslavender dan cocaïne.
Tafelsuiker kun je beter laten staan. Het is een combinatie van fructose en glucose. Het heeft een hoge glycemische index: je lichaam neemt de energie uit tafelsuiker snel op in je bloed waardoor je lichaam insuline produceert. Hierdoor krijg je de welbekende pieken en dalen (zie hierboven). Leuk weetje. Suiker zorgt voor extra aanmaak van serotonine in de hersenen onder invloed van bovengenoemde insuline. Serotonine zorgt ervoor dat we ons goed voelen. Het verbetert de stemming, we slapen beter en verdragen meer pijn. Als het serotoninepeil daalt, daalt ook onze stemming. Het gebruik van suiker roept dus de behoefte op om weer suiker te gaan eten: het werkt dus verslavend en heeft wel degelijk met onze stemming te maken!
Daarnaast maakt de manier van bewerken dat tafelsuiker echt beter in de supermarkt kan blijven staan. Het proces is zo zwaar chemisch dat er weinig natuurlijks meer aan is. Ook rietsuiker, agavesiroop, poedersuiker , basterdsuiker, vanillesuiker en stroop worden chemisch verwerkt waardoor het lichaam deze middelen alleen maar als indringer ziet. De nadelen van overmatig gebruik aan geraffineerde suikers zijn enorm. Overgewicht, diabetes, insulineresistentie, osteoporose en ga zo maar door.

Laat je niet leiden door het etiket. Er wordt door bedrijven enorm ingespeeld op de consument. Veel mensen zien de nadelen van suiker en willen dus minderen. Er wordt aan veel producten suiker toegevoegd: het is goedkoop en door het verslavende effect wordt er meer van verkocht. Met de volgende benamingen wordt geraffineerde suiker bedoeld: bietsuiker, rietsuiker, sucrose, saccharose, glucose, glucostroop, dextrose, lactose, fructose, maltose, galactose, xylose en malodextrine.

Kun je dan helemaal niets meer eten en drinken? Natuurlijk wel, een hoop juist. Het is leuk om te werken met ongeraffineerde producten, ze zijn genoeg kant-en-klaar verkrijgbaar en de voordelen zijn enorm! Hoe leuk is het om een lekkere cake te bakken zonder geraffineerde producten en dat je geen last hebt van een energiedip, dat je genoeg hebt aan een portie en dat je de volgende dag lekker fit uit bed komt! Vers fruit en gedroogd fruit zijn enorm leuke alternatieven voor het gebruik van tafelsuiker. Het bevat vezels, vitaminen en mineralen die dus naast het lekkere zoete effect echt iets bijdragen aan je gezondheid. Andere lekkere alternatieven zijn:

Honing. Kies altijd voor de rauwe, koudgeslingerde variant. Staat dit niet op je etiket, dan mag er glucosestroop (oftewel suiker) aan toegevoegd worden. En je wilde nou juist net niet die geraffineerde suiker.
Honing bevat enorm veel enzymen, deze gaan verloren bij verhitting. Nog een reden om te kiezen voor koudgeslingerde honing. Gebruik je honing in je thee? Laat je thee dan eerst afkoelen tot het drinkbaar is.

Oersuiker. (andere benamingen: oerzoet, sucanat of ruwe rietsuiker) Gemaakt van de suikerrietplant, maar dan niet chemische bewerkt waardoor het belangrijke vitaminen en mineralen behoudt.

Stevia. Let er op dat je pure stevia gebruikt en geen stevia aangevuld met zogenaamde vulmiddelen.

Ahornsiroop, dadelstroop, diksap, appel-peerstroop, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, moutstropen. Ontzettend leuk om eens mee te experimenteren.

Ondanks dat de meeste natuurlijke, vrij onbewerkte zoetmiddelen een lagere glycemische index hebben dan geraffineerde suiker, blijven het zoetmiddelen. De ongeraffineerde zoetmiddelen zijn absoluut betere keuzes dan geraffineerde zoetmiddelen, maar het blijven zoetmiddelen: je kunt er niet ongelimiteerd van eten. Stel jezelf eens de vraag: ”Heb ik dit nodig of eet ik dit uit gewoonte?” Ik durf te wedden dat het antwoord op deze vraag heel vaak uit gewoonte zal zijn. We hebben namelijk zoveel patronen en gewoonten ontwikkeld, dat we weinig bewust zijn van wat we nu werkelijk aan het eten zijn. Voor je het weet heb je alweer een banaan, broodje, warme hap, smoothie of wat dan ook naar binnen gewerkt. Wees je eens bewust van het proces, ”Wat gebeurt er wanneer ik dit eet.”  En vervang je zoete ontbijt of tussendoortje eens door iets hartigs.

Mijn advies: blijf altijd kijken wat je eet en/of drinkt. Niet alleen de zogenaamde ‘slechte’ voedingsmiddelen waarvan men weet dat je ze beter kunt laten staan, bevatten suiker, het zit in zoveel producten verwerkt! Ook in de natuurvoedingswinkel worden producten verkocht waar rietsuiker, agavesiroop of suiker aan wordt toegevoegd. Let op, blijf kijken, blijf alert. En als je kiest, doe het dan bewust en geniet er dan ook volop van!

Ben je nieuwsgierig naar al die verschillende zoetmiddelen. Hoe smaken ze en hoe kun je ze het beste verwerken? Vrijdag 22 augustus geef ik een proeverijtje. Je kunt de lekkerste huisgemaakte tussendoortjes proeven, je kunt je vragen stellen (ook op gebied van lifestyle en sport) en je kunt een test doen met zoetmiddelen. Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

 

Contact

Print Friendly
Nog geen reacties.

Geef een reactie